Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2016. szeptember 26.

Pozsony támogatja a magyar kezdeményezést

img_1861.jpg

A V4-ek tagállamainak temetkezési szervezetének vezetői találkoztak Pozsonyban. A tanácskozáson részt vett a szlovák belügyminisztérium közigazgatási osztályának hadisírok gondozásért felelős szakembere is. Jana Kralová a tárca nevében támogatásáról biztosította a korábbi magyar kezdeményezést, a V4-es országok katonai sírjait tartalmazó közös adatbázis létrehozását.

A Szlovák Temetkezési Szervezet elnökének, Ladislav Striz meghívására cseh, lengyel, szlovák és magyar temetkezési szervezetek vezetői vettek részt a Pozsonyban megrendezett fórumon. A szlovák szakember köszöntőjében elmondta, minden feltétel adott arra, hogy november 10-12. között ismét egy sikeres konferenciának és kiállításnak adjon otthont a trencséni Expo Center. A szlovák kisvárosban az érdekes előadások mellett most is megtartják a mindig nagy figyelemmel kísért V4-ek Nemzetközi Sírásó Versenyét is. A két napos esemény programjairól a www.slovak-funeral.sk oldalon lehet tájékozódni.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja, Puskás Béla előadásában összefoglalta V4-es országok katonai sírjait feltérképező projekt lényegét. A közös adatbázis lehetővé tenné, hogy az érintett országok állampolgárai gyorsan és hatékonyan saját kutatást végezzenek. A hadisírkutató megállapította, hogy Magyarországon egyre több családtag, elsősorban unokák, dédunokák keresik az I. vagy II. világháborúban elhunyt hozzátartozóikat. Egyfajta reneszánsza van a hadisírok gondozásának, a kegyelet lerovásának. Puskás Béla példaként megemlítette, hogy a kaposvári temetőben lengyel, csehek és más nemzetiségű katonák is nyugszanak. Szakemberként pedig több olyan megkeresést is kapott már, hogy segítsen Szlovákiában, vagy Csehországban elhunyt magyar katonák sírjainak felkutatásában. A magyar delegáció jelenlévő tagjai, Horváth József elnök, Ladocsy Géza és Balogh Károly alenökök, illetve Varga József elnökségi tag indítványozták, hogy a munkacsoport jelöljön ki egy céldátumot a projekt ünnepélyes útnak indítása érdekében. Ilyen szimbolikus dátum lehetne 2018. november 11., az I. világháború végének száz éves évfordulója.

Jana Kralová, a szlovák belügyminisztérium közigazgatási osztályának hadisírok gondozásért felelős szakembere kiemelte, a tárca nyitott a magyar kezdeményezésre. Jó példaként  hozta fel, hogy hasonló elven már létezik ilyen kereshető adatbázis a cseh és a szlovák fél között. Javasolta, hogy a következő V4-es fórumon együttesen tanulmányozzák ennek a rendszernek a működését és vizsgálják meg a további bővítés lehetőségét, a lengyel és a magyar adatbázis integrálásával.

A Lengyel Temetkezési Egyesület elnöke, Krzysztof Wolicki bemutatta a közép-európai szinten is unikális programot, az EPADO-t. A rendszer lehetővé teszi, hogy a sírokra felhelyezett QR kód segítségével a családtag, az érdeklődő olyan információk birtokába jusson, amely az elhunyt életútját mutatja be. Lengyelországban egyre több ilyen QR kódot helyeznek fel - elsősorban - díszsírhelyekre, de folyamatos az érdeklődés a lakosság részéről is.

A nemzetközi delegáció a tanácskozás végén megtekintette Pozsony legnagyobb sírkertjét, ahol többek között megismerhették a biournás temetkezést.