Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2014. október 16.

Állam, Egyház, Temetkezés konferencia Esztergomban

img_6188.jpg

Nagy érdeklődés mellett a temetkezési szakma reprezentatív képviselői tanácskoztak október 16-17-én Esztergomban, a Szent Adalbert Központban az „Állam, Egyház, Temetkezés” című konferencián. A rendezvényen az öt magyarországi szakmai szervezet mintegy 160 képviselője mellett a nemzetközi temetkezési világszervezet, a FIAT-IFTA alelnöke és több egyházi vezető is részt vett. A résztvevők egyetértettek abban: az emberi méltóság szolgálata közös cél.

Együttérzés, méltóság, tapintat” - fogalmazta meg üzenetként az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke, Székely János. Az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke is. A püspök szerint „nem riválisai, hanem szövetségesei vagyunk egymásnak, mert a végtisztesség méltóságteljes és színvonalas megadása nem csak az egyháznak, hanem a temetkezési szolgáltatók egészének fontos”.  Az, hogy a földi élet legvégső pontján mi és hogyan történik közös felelősségünk, mutatott rá a Szabó István. Jól érzékelhető, hogy a jövő január elsejétől életbelépő szociális temetés számos problémát fog a felszínre hozni.  A magyarországi egyházak ugyanakkor hagyományaikkal, szertartásrendjükkel, vigasztalásaikkal temetés előtt, közben és után az emberi méltóságot szolgálják. A temetkezési szakmának sem lehet más a célja.

Szabó István véleménye szerint a szociális temetés kérdésével a törvényalkotók legkésőbb egy félév múlva ismét foglalkozni fognak. Az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke, Székely János szerint is, a visszajelzések alapján finomításokra lesz szükség a rövidesen hatályba lépő törvénnyel kapcsolatosan. A tapasztalatok megvonása után, ezért az egyháznak és a temetkezési szakmának közösen meg kell keresni a törvényalkotót és mindenki számára megnyugtató módon rendezni kell a nyitott kérdéseket.

A temetkezési szervezetek vezetői szerint az egyetlen helyes út a kormánnyal való együttműködés lehet, fenntartva a szakmai észrevételeket a szociális temetéssel kapcsolatban.

A konferencián elhangzott, hogy a Visegrádi Négyek országai közül Lengyelországban az állam alanyi jogon támogatja az elhunytak családjait, a juttatás mértéke 1000 euró. Marek Czichewicz, a FIAT-IFTA alelnöke azt is hozzátette, a legtöbb európai államban van szociális alapon történő juttatás, melynek logikája megegyezik a Magyarországon is működő közköltséges temetéssel. A temetkezési árak tekintetében Magyarország a sereghajtók között van, nálunk egy átlagos temetés költsége - sírhely nélkül – 190 ezer forintra rúg.

A temetkezés finanszírozásáról, folyamatáról, a kegyeletgyakorlás szokásairól rövidesen egy nagyszabású nemzetközi konferenciát tartanak a V4-ek szakmai szervezeteinek részvételével a szlovákiai Trencsénben.