Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2016. december 08.

Az egyház a hamvak szétszórása és hazavitele ellen érvel!

img_4764.JPG

A halottak eltemetése hitbeli és kulturális kérdés is - mondta Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület december 8-i tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

    A Vatikán Hittani Kongregációja október végén tette közzé az Ad resurgendum cum Christo (A Krisztussal való feltámadásért) kezdetű dokumentumot, amely megtiltja a híveknek szeretteik hamvainak szétszórását, illetve hazavitelét.
    Mohos Gábor a dokumentumot magyarázva kiemelte: a katolikusok hisznek abban, hogy a halottak lelke az örökkévalóságba költözik, és imádsággal kapcsolatba lehet lépni velük. Az imádságnak pedig kiemelt - bár nem kizárólagos helye - a megszentelt terület, legyen az köz- vagy urnatemető.
    Rámutatott: az egyház továbbra is a holttestek eltemetését tartja a legjobbnak, mert az "kifejezi a test feltámadásába vetett hitünket és reményünket", de engedélyezi a hamvasztást is.
    A hamvak szétszórása azért nem szerencsés - tette hozzá -, mert ebben az esetben nem marad egy konkrét hely, ahol emlékezni lehet az elhunytra, ahol gyertyát lehet gyújtani, imádkozni lehet érte. Ez tehát leginkább az életben maradt hozzátartozó számára fontos, ugyanakkor az elhunyt iránti tiszteletet is kifejezi, ha megszentelt helyre kerülnek maradványai.
    Mohos Gábor azt mondta: az, hogy hova kerülnek a hamvak, továbbra is a család döntése, "mi csak javasolni tudjuk a hozzátartozóknak", hogyan járjanak el.
    Az MKPK titkára hozzátette, mivel az egyház tisztában van azzal, hogy van, akinek komoly anyagi teher a sírhely megváltása, több urnatemetőben a rászorulók ellenszolgáltatás nélkül elhelyezhetik szeretteik hamvait.
    A testület kétnapos tanácskozásáról szólva megemlítette, hogy az MKPK Állandó Tanácsának tagjai - a hagyományoknak megfelelően - megbeszélést folytattak a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Máltai Szeretetszolgálat vezetőivel.
    Kitért arra is, hogy a Katolikus Karitász elindította karácsonyi segélyakcióját "Tárjátok ki szíveteket!" címmel. Az akcióhoz, amellyel rászoruló családokat segítenek a téli időszakban és karácsonykor, idén is több módon lehet csatlakozni. Ennek lehetőségei a karitasz.hu honlapon olvashatók.
    Szólt továbbá a december 4. és 11. között zajló, Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akcióról, amelynek keretében önkéntesek gyertyagyújtásokkal hívják fel a társadalom figyelmét a "köztünk élő szegényekre". Az akció - amelyben ma már világszerte tizenöt ország vesz részt - célja az összetartozás, a szolidaritás erősítése, az emberek figyelmének ráirányítása a társadalom peremére szorultakra - tette hozzá.
    Mohos Gábor ismertetése szerint az MKPK tanácskozásán szó volt a Szent László-emlékévről. Mint mondta, Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, csatlakozva az állami eseményekhez, az MKPK több országot összekapcsoló programsorozattal kíván megemlékezni az Árpád-házi uralkodóról. Az emlékév központi rendezvénye június 26-án és 27-én lesz Győrben. A kétnapos eseményen tudományos konferenciával, koncertekkel és ünnepi szentmisével emlékeznek majd meg a magyar szentről. (forrás: Budapest, 2016. december 8., csütörtök (MTI)