Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2014. november 05.

Az emberi méltósághoz való jog mindenekelőtt

img_6412.JPG

„Az emberi méltósághoz való jog” címmel első alkalommal szerveztek konferenciát a Visegrádi Négyek temetkezési szervezetei Trencsénben. A szlovákiai kisvárosban november 5-6 között a V4-ek mellett képviseltette magát a temetkezési világszervezet, a FIAT-IFTA és az Európai Temetkezési Szervezetek Szövetsége, az EFFS is.

„A halottak emléke az élők felelőssége” ezekkel a szavakkal köszöntötte Ladislav Striz, a Szlovák Temetkezési Szervezet elnöke a V4-ek temetkezési konferenciáját, amelyen mintegy száz szakember vett részt. A magyar delegációt az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) elnöksége képviselte.

Az EFFS elnöke, Dr. Rolf Lichtner a Németországban már jól működő minőségbiztosítás fontosságára hívta fel a visegrádi négyek szakembereinek figyelmét. Véleménye szerint fontos, hogy a lakosság által is jól átlátható jogszabályok és etikus viselkedés jellemezzék a temetkezést. Ezért az európai szövetség támogatja a legújabb minőségbiztosítás, a „European Funeral Standard DIN EN 15017” bevezetését minél szélesebb körben. A szakember kitért az Ebola vírus által okozott fertőzésekre is. Ez egy valódi veszély, amely azonban nemcsak a kórházi, hanem a temetkezési alkalmazottakat is fenyegeti. Ezért az EFFS elsősorban a hamvasztást ajánlja, halottszállítás esetén pedig olyan duplafalú koporsók használatát tartja szükségesnek, ahol a két réteg között fertőtlenítő szer van.

A V4-ek temetkezési szervezeteinek szorosabb együttműködését tartja szükségesnek az OTEI elnöke, Horváth József. Ezért a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar temetkezés helyzetének átfogó, összehasonlító tanulmányát el kell készíteni a szakmának, amelynek következtetései fontos iránymutató lehet a tagállamok kormányainak is. Azt már most is lehet látni, hogy a V4-ek temetkezési szolgáltatásainak színvonala európai, ugyanakkor az ár mélyen az EU-s átlag alatt van. A magyar szakember kezdeményezte, hogy készüljön el egy olyan etikai kódex is, amely zsinórmérce lenne a Visegrádi Négyek temetkezési szolgáltatóinak. Egyben bejelentette, hogy 2015 őszén a V4-ek következő konferenciája Magyarországon lesz. Itt többek között a kegyeleti kultúra kapcsán a temetői turizmussal, többek között a csónakfejfás temetők nemzetközi bemutatásával foglalkoznak.

2015. január 1-jén - az előzetes jelzések szerint - lép érvénybe a temetkezésről szóló törvény módosítása Magyarországon. Ebből az alkalomból az OTEI december 12- én Budapesten szakmai tanácskozást szervez, amelynek témája a szociális temetés lesz.