Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék

Az etikai kódexről az InfoRádióban

etikai-kodex.jpg

Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke nyilatkozott az InfoRádiónak a közelmúltban elfogadott etikai kódex jelentőségéről.

Forrás: InfoRádió, riporter: Seres Gerda

Etikai kódexet fogadott el a temetkezési szektorban tevékenykedő hat szervezet. A cél a kegyeleti kultúra ápolása és a temetkezési szakma megítélésének javítása. Ezentúl a hozzátartozók egy most alakuló etikai bizottsághoz fordulhatnak az esetleges panaszaikkal - mondta Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke az InfoRádiónak.
 
"Hosszú előkészítő munka után, a temetési szakmában dolgozó egyesületek ebben az etikai kódexben összefoglalták azokat az alapelveket, amelyek mind az írott, mind az íratlan magatartási kódexet összegezve egy ajánlást tesznek a kegyeleti szakmákban dolgozók számára" - mondta Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke.

Hozzátette: ezt a szakmai szervezetek elfogadták és magukra nézve kötelező érvényű magatartási normaként alkalmazzák. Ebben a méltóság, az oltalom és a felelősség jegyében kívánnak eljárni, a fennálló jogszabályok keretein belül.

A szakmai kódex azokat a jogi eszközökkel nem szabályozható etikai és erkölcsi elvárásokat fogalmazza meg, amelyek hozzájárulnak a szakma presztízsének megtartásához és növeléséhez, illetve a társadalomban egy pozitív, felelősségteljes képet alakítanak ki a szakmában dolgozókról.

"Az etikai kódexet a szeptember 23-án és 24-én Esztergomban tartott legnagyobb kegyeleti konferencián fogadtuk el, ezzel tulajdonképpen kihirdetésre került, azonban még egy lépés hiányzik, az etikai bizottság felállítása. Az elnököt már megválasztottuk, és ebben az évben az etikai bizottság is felállításra kerül" - fűzte hozzá Horváth József.

Amennyiben a hozzátartozóknak bármilyen problémája van, ehhez az etikai bizottsághoz fordulhatnak.

"A bizottság megvizsgálja ezt a problémát, kiad erről egy nyilatkozatot, amely nyilvánvalón nem kötelező erejű, de úgy gondolom, a társadalom figyelembe fogja venni" - fogalmazott az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke.

Mint elmondta, kevés az ilyen típusú panasz és bejelentés, azonban még egy sem megengedhető, azon társas vagy egyéni vállalkozások szempontjából, akik ezt hosszú évek óta, a fennálló jogszabályok és etikai magatartás alapján látják el, hiszen az általánosításból adódóan az ő szakmai hitelüket is rontja.

Az interjú itt meghallgatható: