Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2022. június 18.

Először tartották Budapesten a FIAT-IFTA közgyűlését és konferenciáját

img_3936.jpg
Budapesten tanácskoztak június 15-17. között a nemzetközi temetkezési világszervezet, a FIAT-IFTA szakemberei.
Az éves közgyűlés mellett a koronavírus világjárvány miatt, két év kényszerű szünetet követően az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI), a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete (MATESZSZ), illetve a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE) magyar kegyeleti konferenciát és TEMEXPO kiállítást is szervezett. A Corinthia Budapest rendezvénytermében a világ több  mint 35 országának szakemberei tekintették át a temetkezés globális helyzetét, a kegyeleti szolgáltatások kihívásait.

A magyar kormány részéről Dukai Miklós, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért felelős államtitkára és Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára köszöntötte a temetkezési konferencia résztvevőit. 

Dukai Miklós államtitkár elmondta, hogy a költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatoknak a temetők fenntartásához. Ennek mértéke az elmúlt években nőtt, idén már meghaladja a 3,5 milliárd forintot.  Hozzátette, az emberiség történetében mindig kiemelt fontossággal bírt, hogy az elhunytakat méltó módon helyezzék örök nyugalomra és a végső nyughelyüket az emlékezés helyeként hosszú időre megőrizzék. Magyarországon a szakképzés reformjának köszönhetően a temetkezési szakemberek oktatása is megújult, színvonala megfelel a mai kor követelményeinek. Kiemelte, hogy az utóbbi két év komoly terhet rót a temetkezés területén dolgozókra. Ezért külön köszönet illeti a magyar temetkezési szakmát, mert képviselői emberfeletti munkával ezekben a nehéz időkben is minden elhunyt - a lehetőségekhez képest - időben megkaphatta a méltó végtisztességet.

Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára előadásában elmondta, hogy az elmúlt évben az 5000 fő alatti települések közül, minden ötödikben végeztek el valamilyen temetőfejlesztést, infrastrukturális beruházást. Összesen 100 egyházi és 2000 önkormányzati fenntartású temető jutott fejlesztési forráshoz, amelynek köszönhetően új ravatalozókat vagy működés színvonalának emeléséhez szükséges eszközöket tudtak beszerezni. Ezzel párhuzamosan a kisebb temetkezési vállalkozók is pályázhattak az előző kormányzati ciklusban. A Magyar Falu programon belül ugyanis volt olyan pályázati lehetőség, amelynek köszönhetően 10 főnél kevesebb foglalkoztató mikrovállalkozások nyerhettek el 10 millió forint támogatást. Az államtitkár bejelentette, hogy a programot várhatóan újraindítják.

Puskás Béla, az Országos Temetkezési Szervezet és Egyesület (OTEI) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a hazai szakmai szervezetek számára nagy kihívás és egyben óriási lehetőség volt, hogy a FIAT-IFTA most először Budapesten rendezte meg világkongresszusát és közgyűlését, mert így lehetőség nyílt egymás kegyeleti kultúrájának megismerésére és a közvetlen tapasztalatcserére. A szakember rámutatott, hogy 2 3 éves a magyar temetkezési törvény, amely az eltelt időszak változásai miatt a törvény megérett a cserére vagy egy komplex modernizációra.  Itt nem pénzkérdésről van - hangsúlyozta - hanem a jogszabályok olyan harmonizációjáról, amelyek segítik a temetkezési szakma hatékony működését. Puskás Béla elnök megköszönte a magyar kormánynak, hogy elismerte a kegyeleti szakma teljesítményét a járvány időszakában. Hazánkban  átlagosan 125 ezer temetéssel kell számolni évente, a koronavírus idején 2021-ben 134 ezerre emelkedett az elhunytak száma. Kiemelte,hogy Magyarországon - ellentétben sok külföldi országgal - a COVID19 ellenére mindvégig sikerült fenntartani a teljeskörű temetkezési szolgáltatást.

Marek Chichewicz, a FIAT-IFTA közgyűlésén megválasztott lengyel származású elnöke köszöntőjében elmondta, hogy egy rendkívül színvonalas szakmai összejövetelre került sor Budapesten. A rendezvényre a világ 35 országából - az Egyesült Államoktól kezdve, Brazílián és Kamerunon keresztül Európa számos országig bezáróan érkeztek delegáltak. Az elnök külön kiemelte, hogy a V4 tagállamok együttműködésnek köszönhetően egy olyan temetkezési szakkiállítást is sikerült megrendezni, amelynek köszönhetően cseh, szlovák, lengyel és magyar kellékgyártók mutathatták be világszínvonalú termékeiket, innovatív szolgáltatásaikat.