Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2015. szeptember 24.

Határok nélküli hadisírkutatás, V4-ek temetkezési helyzetének felmérése

img_5050.JPG

A II. Állam, Egyház, Temetkezés esztergomi konferenciáján konkrét munkatervben állapodtak meg a V4-ek tagállamainak szakmai szervezetének vezetői. 

A Lengyel Temetkezési Egyesület elnöke - megköszönve a külföldi delegáció nevében is a magyar fél vendégszeretetét - bejelentette: egy év múlva, 2016. novemberében Varsóban lesz a következő V4-es konferencia és szakkiállítás. Krzysztof Wolicki kiemelte, több tekintetben is unikális lesz a lengyel program, így például bemutatják majd a nagy hagyományokkal bíró katonai tiszteletadás, búcsúztatás ceremóniáját.

Az OTEI elnökségi tagja, Puskás Béla ehhez kapcsolódóan indítványozta, hogy térképezzék fel a V4-es országok katonai sírjait. A hadisírkutató szerint jól megfigyelhető az a lakossági igény, hogy egyre többen keresik az I. vagy II. világháborúban elhunyt hozzátartozóikat. Egyfajta reneszánsza van a hadisírok gondozásának, a kegyelet lerovásának. Puskás Béla azt is elmondta, a kaposvári temetőben lengyel, csehek és más nemzetiségű katonák is nyugszanak, de több olyan megkeresést is kapott, hogy segítsen Szlovákiában, vagy Csehországban elhunyt magyar katonák sírjainak felkutatásában.

Az OTEI elnöke a nagy tetszést aratott ötletet kiegészítve indítványozta, hogy a közös projektbe kapjanak meghívást az adott országok honvédelmi minisztériumának képviselői is. Horváth József szerint a jogos társadalmi igények alapján, a szaktárcák támogatásával még hatékonyabb lehet majd az együttműködés, amelyet a négy temetkezési szervezeteinek vezetői a sajtó nyilvánossága előtt írnának alá. A lengyel szakember mellett, Pavel Lacina és Jan Hájek, a Cseh Temetkezési Egyesület elnöke és alelnöke, illetve Ladislav Striz, a Szlovák Temetkezési Egyesület elnöke  egyaránt támogatták a munkacsoport felállítását, a nagy jelentőségű szakmai együttműködés kidolgozását.

Balogh Károly, a Magyar Temetkezési Kellékgyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke - szintén egyfajta hiánypótlásként - azt javasolta, hogy a cseh, lengyel, szlovák és magyar temetkezési közös stratégia erősítése érdekében készüljön el egy olyan átfogó tanulmány, amely a V4-ek temetkezési törvényét, a temetkezési szolgáltatásokat, az árképzést hasonlítja össze. A munkacsoport koordinációját az OTEI vállalta.