Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék

Pro Patria! Példaértékűen gondozza Miskolc az I. világháborús hősi halottak nyughelyeit!

pro-patria.jpg

A kormány 2016-ban hozott rendeletet a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok felújításáról, amelyre kétmilliárd forintos pályázati forrást különítettek el. A felújításokra eddig összesen 460 pályázat érkezett a települési önkormányzatok és a temetőket fenntartó egyházak részéről, amelyek elbírálását és a rekonstrukciós folyamatok ellenőrzését a Honvédelmi Minisztérium végzi. Eddig 118 sírkert felújítása fejeződött be, köztük a miskolci ún. koleratemetőben nyugvó katonáké is.

Emlékezni és emlékeztetni. Ez az egyik legfontosabb üzenete annak a március 28-án átadott és felújított négy miskolci temetőnek, ahol mintegy hétezer az első világháborúban elhunyt katona alussza örök álmát. Katonai tiszteletadás mellett, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és a történelmi egyházak képviselői vettek részt a Katonakertben megrendezett ünnepélyes átadáson.

A pályázati támogatásnak köszönhetően az önkormányzat négy, első világháborús katonai temető hadisírjait és emlékműveit újította fel. Megszépült a Vasgyári temetőben a Hősök emlékműve, a Hősök temetője, a Szalagtemető és az átadási ünnepség helyszínéül szolgáló Katonakert, vagy közismert nevén Koleratemető. A sírkertekben összesen közel három és félezer hadisírt és emlékművet állítottak helyre. A hadisírok többségében az Osztrák-Magyar Monarchia kilenc - magyar, orosz, lengyel, cseh, szlovák, bosnyák, osztrák, német, román, horvát, szerb és olasz - nemzet 21 nemzetiségének elhunyt katonái nyugszanak.

A főhajtás jegyében következzen egy rövid történelmi visszatekintés:

1914-ben Miskolcról is hadba vonultak a férfiak és alig pár hónappal később már megérkeztek az első sebesülteket szállító vonatok, Tomaszów, Tarnawatka, Rava-ruszka felől. Ekkor érezték először testközelben a háború jeges valóságát a miskolciak. A frontról nagyon sok kolerás beteg érkezett a városba, nekik a Sajó folyón túl alakítottak ki úgynevezett „Barakkórházat”. Pfliegler Imre igazgató-főorvos irányításával az orvosok és az ápolók hősies küzdelmet folytattak a sebesültek és betegek életéért, de ennek ellenére sok ezer sebesülten és betegen már nem sikerült segíteni. A meggyógyult munkaképes katonatársak a kórház melletti ún. Koleratemetőben helyezték örök nyugalomra a fertőzésben elhunytakat. A méltó végtisztesség megadására építettek téglából egy kápolnát, amelyet 1915. november 2-án szenteltek fel.

A kápolnában a mai napig megcsodálható az a carrarai márványból készült asztal, amelyre a koporsót jelképesen szimbolizáló márványláda és a Jelenések Könyvéből származó idézet került, ezzel téve még elmélyültebbé a csendes megemlékezést. Ebbe a temetőbe egy gyönyörű gesztenyefasor vezet és élő sövény jelképezi a temető kerítésének nyomvonalát.

A következő, megújult sírkert a tetemvári - Hősök temetője, amely két részből áll: a nagy Hősök temetőjéből és az úgynevezett Szalag temetőből.

Ide az I. Világháború kezdetétől közel 700 katonát temettek el, méghozzá számozott szakaszjelzőoszlop mögé, katonai rendben felsorakoztatott egy személyes sírhelyekbe. A temető viszonylag meredek domboldalon helyezkedik el a Régi köztemető területén. A sírsorokat a domboldal teraszos bevágásával alakították ki. Egy-egy teraszon hét elhunyt kapott helyet egymás mellett, sírjukat koordinátában kihelyezett párnakövek jelzik. A párnakövek betonból készültek, magukba foglalva a fekete gránit táblát, amelyre az elesett katonák nevét, valamint születési és elhalálozási évszámát tüntették fel. A temető a nevét a sírhelyek specifikus elhelyezkedési formája miatt kapta. Központi emlékét a vasbeton alapra elhelyezett posztamens tetején megformázott katonai sisak jelzi, mely betonból készült, rajta a felirat:

1914-1918 „A boldogabb második ezredért haltak, Hirdesse e kő örök dicsőségtek. Hálás emlékül állították azok, akikért piros véretek hullott”

1915-ben a temetés lezárult a hely telítettsége miatt. Ezért Miskolc városa 1914-ben a katona kórházakban elhunytak részére 5722 négyszögöl területet vesz a Tetemvári sírkert nyugati végén, ebből alakítják ki a mai Hősök temetőjét.

A Hősök temetőjében közel háromezer főt helyeztek végső nyugalomra. A Hősök temetőjét a főbejárattól vezető macskakővel burkolt széles úthoz, mint a temető tengelyéhez képest alakították ki. Az út két oldalán 35 díszes szakaszjelző vasbeton emléket állítottak a rajta elhelyezett katonák neveit magába foglaló gránit táblákkal. A katonák sírhelyeit egyenként a földbe süllyesztett betonalapra helyezett gránit lappal ellátott párnakövek jelzik, az út mentén sorfásítással, aranyvessző bokrokkal. Ebben a sírkertben szépült meg két központi I. Világháborús emlék, egy posztamens, rajta nagyméretű műkő virágládával, benne évelő virágokkal az örök emlékezést jelképezve; és itt látható az a több méter magas négyszögletes keresztmetszetű monumentális emlékmű, amelynek két oldalán harcoló katonák domborművét tekinthetjük meg.

A negyedik megszépült, ún. Vasgyári temetőben az I. Világháborúban elesett magyar hősök emlékére kialakított temetkezési emlékhely található. A központi emléken öntött vastábla áll, rajta hatvankilenc katona nevével. Az öntöttvas tábla utal a temető egykori tulajdonosára a Kohászati Művekre. Az elhunytak egyedi módon, kriptában kerültek elhelyezésre.

A Honvédelmi Minisztérium, Miskolc önkormányzata és a történelmi egyházak példaértékű összefogásának köszönhetően hazánkban újabb temetők lehetnek mementói a magyar katonák elhivatottságának és hazaszeretetének. Ugyanakkor, ahogy az ünnepélyes átadáson Albert Schweitzer sorait idézve elhangzott: a hadisírok a béke követei. Magyarország és a magyar emberek számára rendkívül fontos, hogy béke legyen az országban, hogy gyermekeinknek, unokáinknak soha ne kelljen ilyen fájdalmas dolgokkal találkozniuk és legnagyobb feladatuk a méltó megemlékezés legyen.