Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2022. május 17.

Tájékoztató

corinthia-hotel-i.jpg

Puskás Béla, az OTEI elnökének levele.

Tisztelt Kollégák!

A mögöttünk álló néhány év számtalan kihívást jelentett a társadalom valamennyi tagja számára. Épphogy megszelídült a koronavírus, újabb - regionális – háborús kihívással küzd Európa, amely a menekültek  miatt hazánkat is közvetlenül érinti. Ez alól a temetkezési szakma sem kivétel. Ezek a kihívások folyamatos helytállást kívánnak a temetkezési szakmában dolgozó valamennyi kollégától.   

Ebben a helyzet komoly szakmai elismerést jelent számunkra, hogy a FIAT IFTA nemzetközi szervezet ez évi ülését Budapesten tartja. A temetkezési szakma világszervezete, a FIAT IFTA1970-ben alakult Monacoban. Az egyesület tagjai országos temetkezési egyesületek, temetkezési vállalkozók és temetkezési kellékeket gyártó vállalatok. Tagjai minden évben találkoznak legalább egyszer - minden évben más városban - azzal a céllal, hogy az éves közgyűlés megtartása mellett szakmai konferenciát tartsanak, ahol aktuális témák kerülnek megvitatásra. Ezek a konferenciák nagyon fontos fórumai a szakmai tapasztalatcserének. 

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI), - melyet elődeink 1971-ben alapítottak - ma Magyarország meghatározó szakmai szervezete, mely átfogja a hazai temetkezési szakmát beleértve a temetkezési vállalatokon kívül a hazai kellékgyártó cégeket is. Az OTEI 2010-ben lett a FIAT IFTA nemzeti tagja (National Member). Ez azt jelenti, hogy szervezetünk képviseli a magyarországi temetkezési szakmát a világszervezetben. Fő feladatunk a szakmai állásfoglalások és beszámolók elkészítése, a hazai keresztény temetési kultúra és a hagyományok bemutatása, a nemzetközi halottszállításban való közreműködés valamint a szakmai innovációk közvetítése a hazai és nemzetközi szereplők között.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület 2020-ban megpályázta a FIAT IFTA 2022. évi éves konferenciájának rendezés jogát, és több világváros ellenében sikeresen elnyerte azt. 

Tisztelt Kollégák!

Örömünket megerősíti az a tény, hogy Kelet-Európában nem volt még ilyen rendezvény, így Budapest és az OTEI most először debütál házigazdaként, vendégül látva az öt kontinens meghatározó temetkezési és az ezzel összefüggő háttéripari cégeit. A FIAT IFTA soros elnöke, a lengyelországi Marek Cichewicz úr hazánk iránti szeretetét és a szakmai vezetésünk iránti bizalmát is kifejezte, amikor latba vetve pozícióját a magyarországi egyesület, az OTEI pályázatát jelölte meg nyertesnek, külön kiemelve a pályázat innovatív jellegét.  

A nemzetközi rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy megismerjük egymás szakmáját és megvitassuk kérdéseinket, tapasztalatainkat.

A háromnapos nemzetközi rendezvényen - melyet egy szakmai kiállítás kísér - lehetőség van, hogy a magyar temetkezési szakemberek is részt vegyenek, sőt számukra 2022. június 17- re létrehozunk egy magyar konferencia napot, ahol kerekasztal beszélgetésekkel kívánjuk interaktívvá tenni a szakmai előadásokat. Örömmel vennénk ha a magyar temetkezési szakmát ezen a konferencián minél többen képviselnék. Amennyiben a szakmai résztvevő tagja az OTEI - nek a Dél-Dunántúli Temetkezési Egyesületnek és a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének a belépő díj 50 %  - át támogatáskén megkapja.

A rendezvény házigazdája az OTEI, de partnerként és társzervezőként bevonja a temetkezési szakma többi egyesületét is, a Magántemetkezési Szolgáltatók Szervezetét és az Magyar Temetőfenntartók egyesületét is.

Kaposvár, 2022, május 15. 

Puskás Béla

Az OTEI elnöke