Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék

Kanada legnagyobb temetője a megemlékezés természetközeli helye

montreal-003.jpg

Montreál világhírű temetője, a Notre Dame des Neiges 1854-ben épült, egy olyan korszak kellős közepén, amikor Észak-Amerikára a nagy méretű városiasodás volt jellemző. A temető akkoriban a városközpontban helyezkedett el. Ez több szempontból is problémát jelentett: a higiéniai problémák mellett az adott település tovább fejlődését is gátolta. Másrészt az emberek halállal való viszonya is gyökeres változáson esett át a XIX. században. Az emberek nagy része már nem akart a halottakkal együtt élni. Gondolkodásmódjukra pedig egyre kevésbé volt jellemző a fatalista nézet. Kanada második legnagyobb városában többek között ezért döntöttek olyan új temetők építése mellett, amely a városközponton kívül vidéki, természetes környezetben található.

A temető Mount Royal városrész (anglofón enklávé) legnagyobb tulajdona. Legnagyobb része a Mount Royal hegyen 341 angol holdon helyezkedik el, mely majdnem másfél millió négyzetméternek felel meg. Ezzel Kanada legnagyobb és Észak-Amerika harmadik legnagyobb temetője. 42 kisebb részre tagolták, amelyből 14 képviseli Montreal sokféle etnikumát, mint például az örmény, kínai, koreai, görög, melkita, olasz, japán, lengyel, portugál, szerb, ukrán és vietnámi közösségeket.

Három gépjárművek részére fenntartott, illetve kettő gyalogos bejárat van a temető 34 km-nél is hosszabb aszfaltozott útrendszeréhez. A terület több mint egyharmada még szabad, közel 115.000 engedélyezett sírhely áll még rendelkezésre. Ez lehetővé teszi a temető fejlődését az elkövetkezendő évtizedekben.
 
Majdnem egy millió halott nyugszik ebben a hatalmas sírkertben. Az itt eltemetett híres emberek sírhantjai, illetve a különböző karakterű nyughelyek szép korrajza Kanada történelmének. Arról is bizonyítékot ad, hogy Montreálban hányféle szakmában alkottak, dolgoztak az emberek.

A temető sajátos arculatát 25 különböző funkciójú és karakterű épület adja. Néhány teljesen egyedi formában épült, néhány a világörökség része, mint például a főbejárat mellett található két galéria (1888), vagy az Assisi Szent Klára Osszárium (1855) és a "Notre-Dame de la Résurrection" kápolna (1855). Más, ezektől újabb épület, mint a Mauzóleum a temetkezési szokások, stílusok evolúcióját, fejlődését mutatja be.

A temető évente több mint 175.000 látogatót fogad. Különféle célból érkeznek, vannak akik a hozzátartozók, az ismerősök temetése vagy az elhunytak sírjainak gondozása miatt jönnek, de sok turista is ellátogat a csodás környezet és épületek miatt. 1987 óta Mount Royal a világörökség részét képezi a temetővel együtt, valamint 1998-ban a Historic Sites and Monuments of Canada, Kanada Műemlékvédelmi Szervezete a Notre Dame des Neiges temetőt nemzeti jelentőséggel bíró történelmi helyszín címmel ruházta fel. 2005-ben pedig a québeci kormány Mount Royal-t történelmi és természetvédelmi környezetnek nyilvánította.

A legutóbbi nyilvántartás alapján több mint 92.000 sírmű található a temetőben, melyek közül néhánynak kiemelt építészeti jelentősége, vagy művészeti és nemzeti értéke van. Nagyon sokat közülük történelmi személyek tiszteletére állítottak. A nagy, több oldallal is rendelkező emlékművek, illetve a hatalmas családi kripták a legrégibb alkotásai az észak-amerikai országnak. Ezeket a kőből faragott a legapróbb részletekig kidolgozott szobrokat, síremlékeket látogatók tízezrei keresik fel, hogy gyönyörködjenek bennük. A temetőben található 84 családi kriptából 58 a második világháborúból származik.

A környezet

A temető parkját több mint 13.500 fa alkotja, ebből 6000 díszfa. Az utak mellett lenyűgöző fasorok látványa fogadja az erre járókat. A fák másik része a temető öt nagy erdejében van. 82-féle díszfa-fajta található itt, főleg lombhullatók: korai, vagy norvég juhar (24%), ezüst juhar (22%), vadgesztenye (11%), cukor juhar (10%), vörös tölgy (4%), szibériai szilfa (2%). Ezenkívül nagyon sok nemesfa él az erdőkben, mint például amerikai szilfa, aleppói fenyő, amerikai gyertyán, illetve kései meggy is.
A Mount Royal-i Nagyerdő változatos állatvilággal is rendelkezik. Gyakran találkozhatunk több madárfajtával is, például fecskékkel, hollókkal, fenyvescinegékkel, illetve amerikai feketerigókkal. Minden évszakban feltűnnek és sokat tesznek hozzá a környezetről alkotott képhez. A madarakon kívül más állatfajokat is gyakran látni errefelé, mint például szürke mókusokat, mormotákat és vörös rókákat.

A Notre Dame des Neiges-i temető alapjában katolikus, ugyanakkor minden más felekezet felé is nyitott temető. Minden tiszteletével és méltóságával garantálja az elhunytak végső nyugalmát, emellett vigaszt és lelki békét nyújt minden hozzátartozónak. Rendkívül széles palettáját kínálja az elhunytak megemlékezésével kapcsolatos termékeknek. Jól kifejezi az itteni emberek vallási, kulturális felfogását. Kanada legnagyobb sírkertje igazi tiszteletadás az élet és halál előtt, a megemlékezés páratlanul szép természetközeli helye.

Forrás: Thanos Magazine n°78 - 02/2016. Fordította: Balogh Kristóf