Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2014. május 29.

Magyar siker az ENSZ közgyűlésén

szatmarcseke-001.jpg

Az ENSZ temetkezési szervezete, a FIAT-IFTA május végén tartotta közgyűlését hatvan ország részvételével Németországban. A magyar küldöttség jelentését kiemelt érdeklődés fogadta. Ennek eredményeként esély nyílott arra, hogy nemzeti örökségünk, a kopjafejfás temetkezés a világörökség részévé váljon.

2014. május 28-29-én Düsseldorfban tartotta közgyűlését az ENSZ temetkezési szervezete, a FIAT-IFTA. Az egyes országokat képviselő tagok, az Amerikai kontinenstől kezdve Európán keresztül Ausztráliáig beszámoltak az elmúlt két év őket érintő eseményeiről. Magyarországot az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) részéről Horváth József elnök, Balogh Károly alelnök és Szekrényes András elnökségi tag képviselte. A szakemberek többek között a közép európai temetkezési összefogásról, a Temetkezési V4-ek megalakításáról adtak tájékoztatást. Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország együttműködése példanélküli ezen a területen. Trencsényben az év végén a négy ország szakmai szervezetei és a FIAT-IFTA vezetői konferenciát tartanak a temetkezés aktuális kérdéseiről. A rangos szakmai eseményre a visegrádi országok szaktárca vezetőit is meghívják.

A FIAT- IFTA 2014 évi „Temetkezési örökségi jelentésében” az OTEI tanulmányát a Hajdúböszörményi és Szatmárcsekei kopjafás temetkezésről a közgyűlés kimagaslóan jelentős kulturális értékűnek nyilvánította. A Funeral Heritage című kiadvány címoldalán szerepeltette a Szatmárcsekei temető képét. A közgyűlés arról is döntött, hogy a FIAT- IFTA elnöksége levélben keresi meg az UNESCO Világörökségi testületét és a Magyar Nemzeti Bizottságot, hogy a magyar kopjafejfás temetőket javasolja a világörökség részévé.

Balogh Károly s.k.
alelnök
OTEI