Elfelejtett jelszó
Kérjük adja meg e-mail címét. Majd az e-mailben kapott linkre kattintva megadhatja új jelszavát.
Archívum
Címkék
2015. július 01.

Nemes célokat támogathat a temetkezési szakma!

a-telegdy-rakoczi-varkastely-002.jpg

Egy kárpátaljai magyar emlékhely feltárása és kárpátaljai magyar családok tűzifavásárlása érdekében adománygyűjtést indít a temetkezési vállalkozások körében az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI), illetve két tagszervezete a Dél-Dunántúli Temetkezési Egyesület és a Temetkezési Vállalkozók Dunántúli Egyesülete.

A magyarság megmaradását és történelmi örökségének megőrzését szolgálja a Telegdy-Rákóczi várkastély régészeti feltárása, ahol egy kárpátaljai magyar emlékhely kialakítása a cél. Az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kar tanárai, illetve történelem szakos hallgatói ezért régészeti munkát végeznek július 6-26 között Beregszentmiklóson. A Mihók Richárd egyetemi adjunktus által vezetett feltáráson 14 magyar diák is közreműködik. A csoport a következő célokat tűzte ki a várkastély és a hozzá tartozó területen: felkutatni és rekonstruálni az eredeti állapotokat. A várkastély feltárása ugyanis hozzájárul az egyetemes magyar történelem jobb megismeréséhez, ezért különösen fontos a korai századok (15-16. sz.) állapotának megértése. A mostani, 2015-ös expedíciónak konkrét célkitűzése is van: az előző évben megtalált külső védvonal falmaradvány és a hozzá tartozó védelmi rendszer további feltárása. A várkastélyt és a közeli kápolnát összekötő alagút lokalizálása. A pincerendszer további tisztítása, ugyanis 2000-ben egy áradás folyamán a közeli Latorca folyó nagy mennyiségű iszappal töltötte meg a pincerendszert. Az ásatások finanszírozását az OTEI olyan nemzeti ügynek tartja, amit mindenképpen érdemes támogatni.

Az egyesület emellett két, zömében magyarlakta település, Beregszász és Tiszapéterfalva rászoruló családjainak tűzifavásárlása érdekében is gyűjtést indít.

Az adományokat a következő számlaszámra lehet átutalni: 10403909-49535549-56561036.

A közlemény rovatba írják be: "Segítség Kárpátaljának" vagy "Ásatási támogatás". A számlán csak az erre szánt összeget gyűjtik.

A Somogy Temetkezési Kft. jó példát mutatva 100.000 Ft-ot a rászoruló kárpátaljaiaknak és 30.000 forintot az ásatások finanszírozására már át is utalt.

Az előzetes tervek szerint október 1-4 között az OTEI szakmai kirándulást szervez Kárpátaljára, ahol a két település polgármesterének átadják a tűzifa vásárlására összegyűlt adományt. A szakmai kiárndulással kapcsolatban részletes tájékoztatás olvasható az OTEI "Szakmai kirándulás Kárpátaljára" című cikkében. Az adománygyűjtéssel kapcsolatban további tájékoztatást ad Puskás Béla illetve Szürgyi Barnabás, az OTEI elnökségének tagjai.

A Telegdy-Rákóczi várkastély rövid története: A várkastélyt 1450-ben Perényi Imre építtette, majd 1585-ben Telegdy Mihály átépítette. Az 1670-től a Rákóczi-család tulajdona. 1633-ban, 1729-ben, 1734-ben és 1839-ben átalakították. 1728-ban a Schönborn család birtoka volt. 1768-ban gróf Schönborn Lothár Ferenc a kastélyt szintén átépítette. A kastély délnyugati bejáratát 1734-ben Marksteiner Jakab uradalmi kőműves falazta be, s azt a kastély ellenkező oldalára tette át. A kastélyban több hírneves személy is megfordult, így többek között Telegdy Kata (1550 (Beregszentmiklós) — 1599) első ismert magyar költőnő, Petrőczy Kata Szidónia (1658(59?) — 1708 (Beregszentmiklós) a magyar barokk első ismert költőnője. Zrínyi Ilona is gyakran tartózkodott itt. Többször találkozott itt későbbi férjével, Thököly Imre kuruc „királlyal”. II. Rákóczi Ferenc fejedelem is gyakran járt Beregszentmiklóson, itt, a kastélyban töltötte a száműzetésbe vonulása előtti utolsó éjszakát is 1711. február 18-án. A várkastély a második világháború után a szovjet csapatok börtönként, majd laktanyaként üzemeltették. A rendszerváltás után az épületet magára hagyták, mely teljesen romos állapotba került. 2001-ben 49 évre bérbe vette Bartosh József munkácsi festőművész, aki a „Kalhan- A” jótékonysági civilszervezet elnöke.